petek, 13. september 2013

Menjava jermena v sušilnem stroju Zanussi TCE 7124

Po 10 letih uporabe je naš kondenzacijski sušilni stroj Zanussi odpovedal in ni več sušil. V teh letih je posušil za 3 odraščajoče otroke oblačil, kar je - veliko. 

Simptomi: Stroj greje, vendar ne posuši. Boben se ne vrti.
Diagnoza: pretrgan pogonski jermen
Terapija: sam menjam ali pokličem serviserja. 

Za klic serviserja je moj moški ego prevelik :) to pa ja sam zmorem. Stroj sem razstavil, da sem lahko snel jermen in ugotovil njegovo dolžino in število reber (to sta najpomembnejša podatka, ki jih potrebujete za nabavo novega). Med časom, ko sem ga razstavil in se lotil popravila, je minilo 3 mesece in hudi ženini pogledi so me prepričali, da ga sestavim nazaj.

V nadaljevanju je prikazan postopek razstavljanja. Sestaviti ni težko, samo vrstni red je obraten, kot pri razstavljanju :) (Če se ga spomniš, seveda)

1. Korak: Stroj obrni. Odstrani plastični pokrov z luknjicami.


2. Korak: Odstrani kovinski pokrov, ki pokriva grelec. Kot je vidno na sliki, je pokrov že načela rja in je luknjast. Odstranil sem rjo in premazal s silikonskim kitom. 


4. Korak: odstrani tudi zgornji pokrov. Preveri jermen. Če ga lahko odstraniš, je pretrgan. Nadaljuj. Če dobro pomislim, bi to moral biti prvi korak.


5. Korak: Odstrani osrednji plastični del. 

Pazi: v tem delu je prva ščetka, ki skrbi za razelektritev stroja. Ne izgubi je, ker v nasprotnem primeru ne deluje senzor za stopnjo vlage. 

6. Korak: Odvij vijak na osi.
 





7. Korak: snami varnostno sponko 

8. Korak: Snami podložke z osi.
 

9. Korak: posesaj svinjarijo, ki se je nabrala okoli grelca.
 

 10. Korak: Odstrani vijake po obodu zadnjega velikega pokrova

11. Korak: odklopi ozemljitev.

12. Korak: Odstrani osrednji del zadnjega pokrova. Opomba: tega dela ni potrebno odstraniti, jaz sem ga po nesreči. Če odstraniš ta del, ga ni najbolj enostavno namestiti nazaj, ker odviješ tudi notranji okrogli obroč.

Preskoči na 13. korak.







 13. korak: Odstrani zadnji pokrov.


 14. Korak: Odstrani filc iz ventilatorja, posesaj.
 



 15. Korak: Odvij ohišje ventilatorja, da lahko prideš do pogonske osi in napenjalca jermena.

16. Korak: Namesti nov jermen okoli bobna. Ne na sredinski plastični trak, ampak malo zamakni nazaj. 
Pozor: ko odstraniš boben pazi, da ne izgubiš druge ščetke, ki skrbi za razelektrenje. Nahaja se na sprednji strani bobna, na zgornjem delu.  

17. Korak: Namesti jermen okoli osi motorja. Pri tem odmakni motor v skrajno lego. Vzmet ga bo ves čas tiščala nazaj v prvotno lego, zato ti naj nekdo pomaga.

18., 19. ,,, N-ti korak: sestavi stroj v obratnem vrstnem redu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar